Global kanser sıklığını artıran beslenme alışkanlıkları: 9 diyetsel risk faktörü

Global kanser sıklığını artıran beslenme alışkanlıkları: 9 diyetsel risk faktörü

Diyet tüketim eğilimi ve bunun global kanser yükü ile ilişkisi: 1990’dan 2019’a nicel ve kapsamlı bir analiz

 Amaç

Bu çalışmanın amacı, diyet tüketiminin kanser yükü üzerindeki etkisini tahmin etmek ve etkili bir çözüm formüle etmektir.

Yöntem

Diyet tüketimi, kanserden ölenlerin sayısı, engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılları ve bunlara karşılık gelen yaşa göre standardize edilmiş oranlar Küresel Hastalık Yükü Çalışması 2019’dan alınmıştır. Kanser yükü ve diyet tüketimindeki zamansal eğilimleri ölçmek için yıllık yüzde değişim kullanılmıştır. Yaş, cinsiyet, yerleşim yeri ve sosyodemografik endeks, diyet alımına atfedilebilecek kanser yükündeki tutarsızlığı daha fazla analiz etmek için tabakalandırılmıştır.

Bulgular

Küresel Hastalık Yükü veri tabanında beş kanserin (meme, kolon ve rektum, trakeal, bronş ve akciğer, özofagus ve mide) diyet tüketimi ile ilişkili olduğu belgelenmiştir.

Yaşa göre standardize edilmiş ölüm oranı ve yaşa göre standardize edilmiş engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı oranı 2019 yılında 100.000 nüfus başına sırasıyla 7,56 ve 1168,77’dir. Kanserlerin çoğu için yaşa göre standardize edilmiş ölüm hızı ve yaşa göre standardize edilmiş engelliliğe uyarlanmış yaşam yılı hızı azalma eğilimi göstermiş, yıllık yüzde değişim 1990’dan 2019’a sırasıyla -3,60 ila -0,29 ve -3,64 ila -0,03 arasında değişmiştir. Yaşa göre standardize edilmiş ölüm oranı ve yaşa göre standardize edilmiş engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı oranı erkeklerde kadınlardan daha yüksektir (sırasıyla 9,68’e karşı 5,79 ve 213,16’ya karşı 129,18). Ayrıca, yüksek sosyodemografik indeks bölgelerindeki diyetle ilişkili kanser yükü, düşük sosyodemografik indeks bölgelerindekini aşmıştır.

Sonuç

Diyet tüketimi kanser yükü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve bunlar arasında kolon ve rektum kanseri yükü en büyük oranı oluşturmaktadır. Tam tahıl, süt, lif, kalsiyum, sebze ve meyve alımının artırılması ve işlenmiş et ve sodyum tüketiminin azaltılması kanser hastalık yükünün azaltılmasında etkili olmaktadır. Diyet tüketiminin nicel analizi, diyetle ilgili karar vericiler için daha ayrıntılı bir referans sağlayacak ve diyet yönetimi departmanlarında, gıda üretim işletmelerinde ve genel halkta sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda farkındalık yaratacaktır.

yorumlar