Hastanede yatan hastalarda günlük diş fırçalama daha düşük pnömoni ve yoğun bakım mortalite oranlarıyla ilişkili olabilir.

Hastanede yatan hastalarda günlük diş fırçalama daha düşük pnömoni ve yoğun bakım mortalite oranlarıyla ilişkili olabilir.

Günlük Diş Fırçalama ve Hastane Kökenli Pnömoni Arasındaki İlişki-Sistematik Bir İnceleme ve Meta-Analiz

 

Önem Hastane kaynaklı pnömoni (HKP), sağlık hizmetleri ile ilişkili en yaygın ve morbid enfeksiyondur, ancak etkili önleme stratejileri hakkında sınırlı veri mevcuttur.

Amaç Günlük diş fırçalamanın daha düşük HKP oranları ve hastayla ilgili diğer sonuçlarla ilişkili olup olmadığını belirlemek.

Veri Kaynakları

Başlangıçtan 9 Mart 2023 tarihine kadar PubMed, Embase, Cumulative Index to Nursing and Allied Health, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Web of Science, Scopus ve 3 deneme kaydı taranmıştır.

Çalışma Seçimi

Hastanede yatan yetişkinlerde diş fırçalamalı günlük ağız bakımı ile diş fırçalamasız rejimleri karşılaştıran randomize klinik çalışmalar.

Veri Çıkarma ve Sentez

Veri çıkarma ve yanlılık riski değerlendirmeleri iki kez yapılmıştır. Meta-analiz rastgele-etki modelleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Ana Sonuçlar ve Ölçümler

Bu sistematik inceleme ve meta-analizin birincil sonucu HKP’tır.

İkincil sonuçlar arasında hastane ve yoğun bakım ünitesi (YBÜ) mortalitesi, mekanik ventilasyon süresi, YBÜ ve hastanede kalış süreleri ve antibiyotik kullanımı yer almaktadır.

Alt gruplar arasında invaziv mekanik ventilasyon alan ve almayan hastalar, günde iki kez ve daha sık diş fırçalama, diş hekimleri ve genel bakım personeli tarafından sağlanan diş fırçalama, elektrikli ve manuel diş fırçalama ve düşük ve yüksek yanlılık riski olan çalışmalar yer almıştır.

Bulgular

Toplam 15 çalışma dahil edilme kriterlerini karşılamış ve 10 742 hasta dahil edilmiştir (2033’ü YBÜ’de ve 8709’u YBÜ dışı bölümlerde; YBÜ dışı hastalarda 1 küme randomize çalışmasını hesaba katmak için popülasyon küçültüldükten sonra etkin popülasyon büyüklüğü 2786 olmuştur).

Diş fırçalama, HKP (risk oranı [RR], 0,67 [%95 CI, 0,56-0,81]) ve YBÜ mortalitesi (RR, 0,81 [%95 CI, 0,69-0,95]) için önemli ölçüde daha düşük risk ile ilişkilendirilmiştir. Pnömoni insidansındaki azalma invaziv mekanik ventilasyon alan hastalar için anlamlıydı (RR, 0.68 [%95 CI, 0.57-0.82]) ancak invaziv mekanik ventilasyon almayan hastalar için anlamlı değildi (RR, 0.32 [%95 CI, 0.05-2.02]).

YBÜ’deki hastalar için diş fırçalama daha az mekanik ventilasyon günü (ortalama fark, -1,24 [%95 GA, -2,42 ila -0,06] gün) ve daha kısa YBÜ kalış süresi (ortalama fark, -1,78 [%95 GA, -2,85 ila -0,70] gün) ile ilişkilendirilmiştir.

Günde iki kez fırçalama ile daha sık aralıklarla fırçalama benzer etki tahminleriyle ilişkilendirilmiştir. Sonuçlar, düşük yanlılık riskine sahip 7 çalışma (1367 hasta) ile sınırlandırılmış bir duyarlılık analizinde tutarlıydı. YBÜ dışı hastanede kalış süresi ve antibiyotik kullanımı diş fırçalama ile ilişkili bulunmamıştır.

Sonuçlar

Bu sistematik inceleme ve meta-analizin bulguları, günlük diş fırçalamanın özellikle mekanik ventilasyon alan hastalarda önemli ölçüde daha düşük HKP oranları, daha düşük YBÜ mortalite oranları, daha kısa mekanik ventilasyon süresi ve daha kısa YBÜ kalış süresi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Daha yaygın ve tutarlı diş fırçalamayı teşvik eden politikalar ve programlar gereklidir.

 

doi:10.1001/jamainternmed.2023.6638

yorumlar